Reštaurátori získali ocenenie za súsošie sv. Juraja

20.01.2009 Levoča

Levoča 20. januára (TASR) - Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči získal cenu odborného časopisu Pamiatky a múzea za zreštaurované súsošie sv. Juraja (boj s drakom) a príslušných nástenných malieb v bočnej ...
\"Objem reštaurátorských prác dosiahol vlani viac ako 580.000 eur (17,5 milióna korún), \" informoval na dnešnej tlačovej besede vedúci ORA Ivan Tkáč. Ako povedal pre TASR, k hlavným aktivitám patrilo ukončenie reštaurátorských prác na exteriéri mauzólea rodiny Andrássyovcov v Trebišove či ukončenie reštaurátorských prác na čelnej fasáde paláca Klobušických, v súčasnosti sídle Krajského súdu v Prešove.
Pokračovala obnova kostola sv. Jakuba v Levoči. Reštaurátori sa sústredili na východný a západný štít Hencklovej knižnice. Práce na reštaurovaní knižnice budú pokračovať aj v tomto roku, kedy by ich chceli ukončiť.
Z tohtoročných priorít spomenul vedúci kópiu Immaculaty zo Spišského Podhradia, ktorú by chceli osadiť v meste v júni tohto roka. Zámerom reštaurátorov je tiež ukončiť reštaurovanie oltárov v rímskokatolíckych kostoloch v Nižnej Šebastovej pri Prešove a v obci Hraň v okrese Trebišov. V kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore v Zamagurí plánujú inštalovať ešte do začiatku letnej turistickej sezóny obraz sv. Bogumila.
Oblastný reštaurátorský ateliér v Levoči má dvadsať stálych zamestnancov. Tkáč dúfa, že súčasná finančná kríza sa obnovy pamiatok dotkne čo najmenej.
 

Vyberte región